Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ego


Ego, η λέξη  από το στόμα μας, όταν μιλάμε για μας σε άλλους και στον εαυτό μας. Την προφέρουμε μόνο εμείς ~σκέψου το λίγο~ αφορά μόνο εμάς, τον καθένα μας. Εδώ και χρόνια την αποφεύγω όταν μιλάω, μου ξεφεύγει κάποτε στα γραπτά αναπόφευκτα κ πάντα της κόβω το πρώτο γράμμα (και γω) σε μια προσπάθεια μου να τη μειώσω όσο μπορώ. Αν μου μιλάς και τη χρησιμοποιείς, σε βάζω στην κατηγορία των αθεράπευτα egoιστών  ανθρώπων και αν έχω την ευκαιρία ή το πλεονέκτημα θα αποφύγω να σου μιλήσω ξανά.
Όλοι έχουμε ego σε κάποιο βαθμό, το οποίο μας καταστρέφει, βασανίζει, κυριεύει, καθοδηγεί, εξουσιάζει συνειδητά και ασυνείδητα, άλλοτε αργά και άλλοτε γοργά, δυστυχώς. Ναι, ορισμένα από τα μεγαλύτερα κακά στον άνθρωπο ατομικά και στην κοινωνία ως σύνολο, προέρχονται από το άθλιο ego μας που δεν θέλουμε να κάνουμε πέρα ή αγνοούμε ότι έχουμε.
Egoπάθεια και οι σχέσεις χαλάνε, οι φιλίες ξεχνιούνται, τα σπίτια κλείνουν, οι καρδιές λεηλατούνται,  οι οικονομίες καταρρέουν και οι χώρες διαλύονται. Το αξιοθαύμαστο (!) και συνάμα ηλίθιο είναι πως δεν γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι όλα ξεκινούν από μας και καταλήγουν σε μας σε κάθε επίπεδο. Η ανθρώπινη φιλοδοξία θα έπρεπε να έχει τα όρια της αλλιώς μετατρέπεται απλά σε ματαιοδοξία. Η δύναμη της σκέψης, πηγάζει πάντοτε από μας και συνεπώς τα λόγια και οι πράξεις μας απέναντι στον οποιοδήποτε δεν μπορούν να μας αφήνουν ανέπαφους και ανεπηρέαστους.  
Η ενσυνείδηση της ύπαρξης του ego, θα μπορούσε να μας γλιτώσει από πολλά δεινά και πάθη, να μας βγάλει από τη σφαίρα της προσωπικής και συλλογικής αλεξιθυμίας μας.

"Understanding the ego is the ultimate chess game.
There is no enemy outside of one's perception of oneself."


κάποια λεκτικά αποσπάσματα από το βίντεο:

The problem is that the ego hides in the last place you would ever look, within its self.
It disguises:  its thoughts are your thoughts, its feelings are your feelings, you think it is you.
It’s difficult for the mind to except that there is something beyond its self, there is something of greater value …
It’s all up here pretending to be you.
Everyone is in its game and nobody knows it.
It’s behind all the pain, all the crime and it doesn’t even exist!

There is no such a thing as an external enemyno matter what that voice in your head is telling you- all perception of an enemy is the projection of the ego as an enemy.
If you change the rules on what controls you you will change the rules on what you can control.

4 σχόλια:

TwistedTool είπε...

Έχεις πολύ δίκαιο, αγαπημένη! Συμφωνώ ότι οι προεκτάσεις του ξεκινούν που τα πιο μικρά τζιαι φτάνουν ως τα πιο μεγάλα..

Κάποιοι θα το πρόσεξαν ότι άμαν ξεκινώ μια πρόταση με το 'εγώ', χτυπώ την κκελλέ μου με το χέρι μου. Αποφεύγω το όσο μπορώ.

Τζιαι όπως λεν τζιαι οι Tool, must crucify the ego, before we pine away..

Α, ρε Maynard..

marilou είπε...

Μπορεί να είμαι εκτός θέματος.Το εγώ αντιλαμβάνουμε το και ως 'ευατός'.Και αν δεν προσέχεις τον ευατό σου που μόνη σου κανένας άλλος εν θα το κάμει. Τζαι εν πολλά ωραία και μιτσία η ζωη για να μεν προσέχεις τζαι λίο τον ευατό σου.

Rania είπε...

η Ράνια (είπα να μεν ξεκινήσω την πρόταση με το 'εγώ') πιστεύει οτι δεν είναι εγωιστικό να μιλάς για τον εαυτό σου. Το εγωιστικό είναι να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου..

Γιατί nobody can speak for us..μόνο ο εαυτός μας (ή ο ευατός μας που λαλεί και η marilou!) ξέρει τι σκέφτεται και αισθάνεται!

Raindrops είπε...

@TT: U got me και ακριβώς οι προεκτάσεις του είναι απίστευτες, σωστοί οι Tool!

@Μαριλούδιν μου δεν είναι το ίδιο δυστυχώς,"It’s difficult for the mind to except that there is something beyond its self" άλλο ο εαυτός μας άλλο το ego, τον εαυτό μας πρέπει να τον προσέχουμε σαφώς. Μάλλον έχεις χαμηλά ποσοστά ego και χαίρομαι για σένα!

@Ράνια μου έχεις δίκαιο, εμείς ξέρουμε καλύτερα για μας ~όσο γίνεται~. Αναφερόμουν στους αθεράπευτα egoιστές όμως που είναι προφανές ότι σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους από τον τρόπο που μιλάνε :)