Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ανηθικότης

Το να "ασπάζεσαι" οτιδήποτε δεν σου ανήκει και να το παρουσιάζεις ως δικό σου χωρίς καμία αναφορά στην πρωτογενή πηγή, είναι τουλάχιστον ανήθικο και ανέντιμο. Σαφώς δεν διανύουμε περιόδους παρθενογένεσης, αλλά εξ' όσων γνωρίζω - και με όλο το σεβασμό στο επάγγελμα- ένα μέρος της ιδιότητας του δημοσιογράφου δεν είναι ούτε να "κλέβει", ούτε να "κατασκευάζει" την είδηση αλλά να την ανακαλύπτει και να τη δημοσιο-γράφει.  Ως εκ τούτου αγαπητέ Κε. Δημοσιογράφε, ελπίζω να ντραπείτε και να απολογηθείτε έστω και εκ των υστέρων γιατί προσβάλλετε τον εαυτό σας, τους συναδέλφους σας και τη νοημοσύνη μας.

Περισσότερα για το "ατυχές συμβάν" στο blog του φίλου Twisted Tool, Twistedness.

Χωρίς να είμαι νομικός, παραθέτω για  πληροφόρηση όλων μας αυτούσια τα εξής από την ιστοσελίδα του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

"Το Δικαίωμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Κύπρο είναι αυτόματο και ουδεμία εγγραφή χρειάζεται.
Ο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας Νόμος 59/76 προστατεύει τους Κυπρίους πολίτες για τα έργα τους που δημοσιεύονται οπουδήποτε και τους πολίτες ξένων χωρών για τα έργα τους που δημοσιεύονται στην Κύπρο. Μόνο οι ιδιοκτήτες του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να επαναπαράξουν, μεταφράσουν και προσφέρουν τα έργα τους προς το κοινό. Οποιοσδήποτε παραβιάσει τα δικαιώματά τους υπόκειται σε καταβολή αποζημιώσεων καθώς και σε άλλες ποινές βάσει του Νόμου.
Σύμφωνα με τον Περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας Νόμο 59/76 (ως τροποποιήθηκε με τους Νόμους, Ν.63/77, Ν.18(Ι)/93, Ν.54(Ι)/99, Ν.12(Ι)/2001), Ν.128(Ι)/2002 και Ν.128(Ι)/2004, είναι προστατεύσιμο το δικαίωμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας για τα ακόλουθα έργα:
(α) Επιστημονικά έργα
(β) Φιλολογικά έργα
(γ) Μουσικά έργα
(δ) Καλλιτεχνικά έργα
(ε) Κινηματογραφικές ταινίες
(στ) Φωτογραφίες
(ζ) Ηχογραφήσεις
(η) Εκπομπές"

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ


Εύχομαι όμορφες, ευτυχισμένες, χαρούμενες γιορτινές στιγμές σε όλους! 



8 σχόλια:

Nonis είπε...

καλάν, εσύ επροχώρησες το θέμα... :ρ

χρόνια σου πολλά, με υγεία τζαι ευτυχισμένες στιγμές, όπως πολλά ωραία το έθεσες... :)

Raindrops είπε...

Noni μου, εσύ το είπες united we stand!
Ό,τι επιθυμείς και συ σου εύχομαι!!

Nonis είπε...

τον τίτλο 'έκλεψα' τον που τον Τ.Τ. :ρ

Moonlight είπε...

πολλά καλή σε βρίσκω.
εγώ θα προωθήσω το δικό σου στο blog. το δικό του ΤΤ έβαλα το στο fb.

πόσο γαϊδούρι μπορεί να είναι κάποιος; πόσο ποθκιάντραπος; δαμέ εμείς μεταξύ μας τζαι βαρυφαίνεσται μας να λαλεί άλλος κουβέντα που είπαμε εμείς πρώτοι χωρίς να λαλεί πως εν δική μας κουβέντα. πόσο μάλλον να το κάμνεις για ΔΟΥΛΕΙΑ τούτο το πράμα.

αν ήταν έτσι εγίνετουν τζι ο ΤΤ δημοσιογράφος στο κάτω κάτω, έννε;

Raindrops είπε...

Moonlight φυσικά να το προωθήσεις. Πέρα από το αδικαιολόγητο συμβάν, καλό είναι να δοθεί το μήνυμα ότι η ανωνυμία των blogs δεν επιτρέπει σε κανέναν να ενεργεί αυθαίρετα και με αυτό τον τρόπο. Θα μπορούσε να γίνει μια απλή αναφορά της "πηγής" στο κάτω κάτω.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά Raindrops!
Ελπίζω να βρεθεί μια λύση τζαι να επανορθώσει ο δημοσιογράφος απέναντι στον ΤΤ.

Raindrops είπε...

HeatJo μακάρι και τουλάχιστον ας μην επαναληφθεί.
Καλές υπόλοιπες γιορτές και ό,τι επιθυμείς!

TwistedTool είπε...

Ευχαριστώ σας ούλλους!

Πιο πολλά εσένα, αγαπημένη μου, που το έψαξες τζιάλλο! Λαλείς να με καλύπτει τούτος ο νόμος; Επειδή σάννα μεν εμπίπτει σε καμιάν κατηγορία το θέμα μου.. Dunno!