Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Human Trafficking ή Εμπορία Προσώπων


Σε όποια γλώσσα κι αν το μεταφράσεις, δεν μπορεί να αποδοθεί η τραγικότητα του νοήματος των λέξεων.
Εκατομμύρια Πρόσωπα ή Άνθρωποι ή Σώματα ή Ψυχές, καθημερινά εμπορευματοποιούνται από τους Άλλους Ανθρώπους, με σκοπό τι άλλο; Το χρήμα.
Τα θύματα κυρίως γυναίκες ή παιδιά, αλλά και άνδρες, θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, καθώς η Εμπορία Προσώπων αποτελεί ακόμη μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος, από τις πιο προσοδοφόρες ανά το παγκόσμιο, μαζί με τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών.
Τα Πρόσωπα αυτά προέρχονται συνήθως από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και οι δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις οποίες ζουν, τους καθιστούν εύκολους στόχους για τους Άλλους Ανθρώπους.
Με δόλια και αθέμιτα μέσα, όπως η χρήση βίας, η εξαπάτηση, ο εξαναγκασμός, η απαγωγή, η κατάχρηση εξουσίας, τα Πρόσωπα μετακινούνται εντός της χώρας τους ή μεταφέρονται σε άλλες χώρες με σκοπό τη στρατολόγηση, την εργασιακή εκμετάλλευση, τη δουλεία, την αναγκαστική παροχή υπηρεσιών, την αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων, την επαιτεία, την σεξουαλική εκμετάλλευση κ.α.
Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τα Πρόσωπα στα οποία συμβαίνει ή τις χώρες από τις οποίες προέρχονται, καθώς στο έγκλημα αυτό εμπλέκονται οι χώρες «ενδιάμεσοι σταθμοί» και οι χώρες «τελικοί προορισμοί».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., η Κύπρος βρίσκεται υπό παρακολούθηση στη βαθμίδα 2 (TIER 2 WATCH LIST), στην οποία εντάσσονται οι χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται πλήρως με τις ελάχιστες απαιτήσεις του TVPA (Trafficking Victims Protection Act’s), αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες.
Επομένως όχι, δεν συμβαίνει μόνο σε άλλες χώρες και σε άλλους ανθρώπους. Τα «εμπορεύματα» είναι ανάμεσά μας και εμείς τα «εκμεταλλευόμαστε». Η Κύπρος κατέχει το χειρότερο μητρώο στην Ευρώπη, αποτελώντας την κύρια χώρα-προορισμό γυναικών οι οποίες εξαναγκάζονται σε πορνεία. Αυξημένοι είναι και οι αριθμοί των ανδρών και γυναικών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας και υποχρεώνονται σε αναγκαστική εργασία.
Αρκετοί άνθρωποι κάπου γύρω μας, ζουν σε συνθήκες τις οποίες δεν επέλεξαν και υπόκεινται σε καθημερινό βιασμό ψυχής και σώματος, μη έχοντας άλλη επιλογή. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν είναι ένα ακόμη παρωχημένο σύνθημα, είναι αναφαίρετες προϋποθέσεις της ύπαρξης οποιουδήποτε Ανθρώπου σε αυτό τον κόσμο. Ας μην τα στερούμε από τους συνΑνθρώπους μας, ας μη γινόμαστε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα.
Αν υποψιαστείς ή αντιληφθείς ότι κάποιος άνθρωπος είναι θύμα Human Trafficking μπορείς να κάνεις την καταγγελία σου εδώ.


Η Lilja είναι 16 ετών ~θα έπρεπε να έχει ένα σπίτι, ζεστό φαγητό, γονείς να την προσέχουν και τα απογεύματα να παίζει αμέριμνη με τους φίλους της στη γειτονιά~ χωρίς οικογένεια, μένει σε μια τρώγλη ή όπου βρει, πεινάει, κρυώνει και έτσι μια μέρα ένας Άνθρωπος, θα την πουλήσει σε ένα Άλλο Άνθρωπο, οποίος με τη σειρά του…


5 σχόλια:

marilou είπε...

Ρεϊν μου καταρχάς με 'γεια το νεό μπαγκραουντ, πολλά όμορφο. Πολλά ωραίο το θέμα του ποστ σου και μπράβο!Είναι όπως τα λέεις, τραγικό και λυπηρό, ειδικά αν σκεφτείς ότι τούτες οι γυναίκες (επειδή τις πλείστες φορές είναι γυναίκες αν δεν κάμνω λάθος) κατακρίνουνται που την κοινωνία.

Moonlight είπε...

Εν ενδιαφέρον το θέμα σου, μεγάλη ιστορία.. Εν πολλά λυπηρό το πώς εκμεταλλεύκουνται γυναίκες, μωρά, αγόρια επειδή είμαστε μια κομπλεξική κοινωνία (όι μόνο στην Κύπρο) που κατά τα άλλα ονομάζεται τζαι Δυτική τζαι νομίζει ότι εν κατόρθωμα...

Raindrops είπε...

@Mariloudin μου tnx..έψαχνα κάτι winterish κ τελικά κατέληξα σε αυτό το άσχετο :) Πολύ σωστά διαπιστώνεις ακόμη μια θλιβερή πτυχή του θέματος..η οποία με κάνει να αναρωτιέμαι με για το ποιόν μας ως κοινωνία ακόμη πιο πολύ.

@Moonlight μου ακριβώς...και δυστυχώς έτσι είναι...για πόσα θέματα θα κάνουμε άραγε συνεχώς θλιβερές διαπιστώσεις; Θέλω να ελπίζω σε πράξεις.

Σκουλουκούιν είπε...

Δυστυχώς αυτός είναι ο κόσμος μας, όσο συγκαλειμμένα κι αν τα κρατούμε, ο άνθρωπος ηταν και είναι ένα βάρβαρο όν. Κατά τα άλλα είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα...

Rania είπε...

με γειά το καινούργιο look..

εν πολλά sad..νομίζω ο αγγλικός όρος αποδίδει καλύτερα την τραγικότητα του θέματος..σάννα και οι άνθρωποι εν κομμάτια κρέας που πουλούνται..