Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Δωρεά από Καρδιάς*



Πάρε λοιπόν την καρδιά* μου και δώσε μου πίσω το χαμόγελό σου.
Γιατί αν πάψω κάποια στιγμή να ζω, ας συνεχίσεις εσύ. 

*Δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων. 




Συμπληρώνοντας τα προσωπικά μας στοιχεία σε μια ειδική κάρτα την οποία πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας & 
Ενημερώνοντας κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο για την επιθυμία μας αυτή, μπορούμε να γίνουμε Δωρητές Οργάνων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Τμήμα Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας: 22 603492
Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο: 22 672323



Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.
Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, δυστυχώς διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θεωρητικά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε θετικοί στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και μάλιστα θα θέλαμε να βρεθεί ένα μόσχευμα για εμάς ή για αγαπημένο μας πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας. Στην πράξη όμως αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:
  • Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον. 
  • Η Δωρεά Οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Aπό έναν (1) δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι (20) ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.
  • Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις («κατάσταση φυτού»). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση ων συγγενών ανεξάρτητα αν ο εκλιπών είχε δηλώσει Δωρητής Οργάνων (είχε κάρτα) εν ζωή. Αυτό γίνεται από σεβασμό στην οικογένεια του δυνητικού δότη, ενώ σχεδόν πάντα η οικογένεια συναινεί όταν ο εκλιπών τους το είχε δηλώσει ή είχε συζητήσει το θέμα με την οικογένεια όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή.
  • Τα όργανά από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ όσο ζούσαν με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων. 
Αναδημοσίευση αποσπασμάτων από την ιστοσελίδα του: 

P.S. Οι σκέψεις μου και οι ευχές να βγεις δυνατή, είναι μαζί σου...

6 σχόλια:

Moonlight είπε...

Αγαπημένη, έχω την κάρτα μου πάντα μαζί μου...ήταν αναπόφευκτο, αφού η μάνα μου την είχε από τότε που θυμούμαι το πορτοφόλι της τη δικιά της...

Δεν ήξερα από πού βρήκα τη δική μου, οπότε αφού έκανες εσύ το ποστ, θα το μοιραστώ κι εγώ...
Ελπίζω να μην σε πειράζει...(;)

Είναι περιτό να πω πόσο χωρκάτικο βρίσκω να έχει το παιδί ασπούμε κάρτα που δηλώνει τη θέλησή του να γίνει δωρητής και η μάνα να μην δέχεται γιατί είναι ανίδεη. Εν θέλω ούτε να σκέφτουμαι πώς γίνεται να υπάρχουν έτσι αθρώποι.

Raindrops είπε...

@ Γλυκιά Moonlight, έχω την κάρτα Δωρητή Οργάνων στο πορτοφόλι μου εδώ και χρόνια.. υπάρχει στο Νοσοκομείο για όποιον ενδιαφέρεται.
Είναι καθαρά θέμα προσωπικής αντίληψης το ζήτημα αυτό και ποιες επιθυμίες έχει ο καθένας μας.
Είναι πιο σημαντικό να ενημερώσεις κάποιον οικείο σου για την επιθυμία αυτή, γιατί δεν αρκεί μόνο να συμπληρώσεις την κάρτα, χρειάζεται και πάλι η συγκατάθεση των συγγενών...τους οποίους πιστεύω δεν μπορούμε να κρίνουμε για την άγνοια τους σε στιγμές πόνου.
Χαίρομαι για τις ευαισθησίες σου, η μαμά έκανε καλή δουλειά :) xxx

Moonlight είπε...

Στιγμές πόνου, αλλά διαφορά δεν υπάρχει.
Για μένα είναι απλά για περιπαίξιμο, για να μεν πω καταδικαστέο να χάνεις τον δικό σου και να είσαι τόσο εγωιστής που να αρνείσαι τη ζωή σε κάποιο άλλο επειδή χάνεται τζίνος...

Να μεν τυχει σε κανένα, να βρεθεί σε καμιά που τες 2 θέσεις υποψήφιου δωρητή/ υποψήφιου λήπτη, αλλά εν θα το συγχωρούσα σε κανένα αν ήξερα ότι έκαμε έτσι απόφαση στη ζωή του!

Επίσης δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν προχώρησε η πρόταση να γεννιόμαστε δωρητές και να βγαίνουμε από τη λίστα μόνο εάν το δηλώσουμε. Πιστεύω ότι είναι απλά θέμα άγνοιας και μη ενημέρωσης και διαδικασίας και γι'αυτό δεν γίνονται πολλοί δότες....

Rania είπε...

πολλά ωραίο θέμα το post σου σήμερα..

είχα μια καθηγήτρια στο σχολείο που μας είπε οτι εν πολλά ωραίο notion να είσαι δωρητής οργάνων αλλά σκέφτου να θέλει κανένας με πολλά λεφτά και εξουσία ενα που τα όργανα σου..εννά κάμει τα πάντα για να το αποκτήσει!..it's a creepy thought αλλά αν το σκεφτείς it might happen.

Νομίζω ο λόγος που ο πιο πολύς κόσμος δεν έχει αυτή την καρτούδα είναι επειδή we rarely think what will happen after we die..εν το πολλοσκέφτεσαι τούντο πράμα ειδικά αν είσαι νέος και εν έχεις μωρά η σκέψη τούτη εν πολλά απομακρυσμένη..

Ænima είπε...

Raindrops μου εν που τα πιο σημαντικά posts που εγραφτήκαν τελευταία στα blogs. Μπράβο για την πρωτοβουλία. Για να είμαι ειλικρινής δηλώνω ότι δεν ήμουν ενημερωμένη επαρκώς. Και ο λόγος εν και τούτος που είπε η Ράνια όσο είσαι νέος εν περνά ποτέ που το μυαλό σου ότι μπορεί να σου συμβεί κάτι και εν μπαίνεις στη διαδικασία να γίνεις δωρητής. Επίσης ένιξερω αν έχω λάθος αλλά εμπορούσαν να ενημερώνουν και να προωθούν οι υπεύθυνοι λίγο παραπάνω τούτο το θέμα (όσο ευαίσθητο και αν θεωρείτε). Εκτός και αν δεν έπεσαν στην αντίληψη μου σχετικές αναφορές.

Summertime Blues είπε...

ελπίζω όταν φτάσει η ύστατη ώρα, όλο και κάτι της προκοπής να χουμε ν αφήσουμε σε κάποιον συνάνθρωπο...
καλό μεσημέρι!